Kam s starimi zimskimi gumami?

Čas menjave gum je mimo in v kolikor ste ugotovili, da so vaše zimske gume obrabljene, vam je v garaži ali delavnici zagotovo ostal komplet zimskih gum za katerega se sprašujete kaj storiti z njim. V izogib temu, da bi zimske gume pristale tam, kjer ne bi smele – v potokih, gozdu in drugih divjih odlagališčih, smo vam pripravili nekaj idej, kaj lahko z njimi storite oziroma kako jih lahko uporabite.

Obrabljene zimske gume lahko odpeljete na odpad ali jih prepustite vulkanizerju

Če menite, da vaših obrabljenih gum ne boste več potrebovali in vam doma zasedajo preveč prostora, potem jih lahko odpeljete v zbirni center komunalnih odpadkov. Tam lahko zimske gume oddate brezplačno, pri čemer velja omejitev količine do 50 kg.

V skladu z Uredbo o ravnanju z odpadlimi gumami, vam je vaše gume dolžan brezplačno sprejeti tudi vulkanizer, v kolikor ste pri njemu kupili nov komplet gum, ki vam jih je namestil na vaše vozilo. Razen seveda, če želite zimske gume obdržati – v tem primeru jih pač odpeljete domov.

Ali ste se kdaj spraševali kaj se zgodi z gumami, ki ste jih pustili pri vulkanizerju ali na odpadu? Sistem ravnanja z izrabljenimi gumami določa Uredba o ravnanju z odpadlimi gumami. Družba Slopak v tem primeru prevzema izrabljene gume tako pri vulkanizerjih kot tudi v zbirnih centrih in se jih nato predela oziroma reciklira. Podjetja za predelavo iz njih izdelujejo tesnila, vrečke, otroška igrišča, predpražnike in še marsikaj, prav tako pa se lahko uporabljajo kot gorivo ali za drugo pridobivanje energije.

Kaj lahko z zimskimi gumami storite sami?

Še predno pa se odločite, da boste gume odpeljali k vulkanizerju ali na odpad, pa pomislite, kako bi jih lahko tudi sami uporabili. Iz njih lahko naredite marsikaj uporabnega, za kar potrebujete le nekaj ustvarjalnih idej in ročnih spretnosti:

Zimske gume za zasaditev rož

V kolikor želite obrabljene zimske gume uporabiti za različne zasaditve rož, ne potrebujete veliko dela. Zimske gume le prebarvajte na želeno barvo in v njih zasadite svoje najljubše rože. Če imate na voljo več zimskih gum, jih lahko v svojem okrasnem vrtu smiselno razporedite in naredite zasaditev, ki vam jo bodo zavidali vsi vaši sosedje.

Izdelava gugalnice

Vsi ste verjetno na otroških igriščih že kdaj opazili gugalnice izdelane iz avtomobilskih gum. Naj vam povemo, da je izdelava takšne gugalnice zelo enostavna. Zimsko gumo je potrebno le pobarvati v vašo najljubšo barvo, vanjo zavrtati vijake v katere boste vpeli vrv ali verigo, ter pripraviti ogrodje gugalnice. Če pa imate na vrtu kakšno staro jablano, lahko gugalnico iz gume vpnete kar na eno izmed vej.

Popestritev vrta z vrtno dekoracijo

Zakaj bi zapravljali denar za razne vrtne palčke in druge dekoracije, ko pa lahko za to uporabite kar obrabljene zimske gume? Za različne vrtne dekoracije lahko uporabite tri ali štiri gume, ki jih zložite drugo na drugo. Tako zložene gume pobarvajte tako, da v njih vrišete svoje najljubše junake kot so na primer palček, sneženi mož in še marsikaj drugega.

Izdelava tabureja, stola ali podstavka za klubsko mizico

Tudi kar se tiče urejanja notranjih bivalnih prostorov ali terase, so lahko obrabljene zimske pnevmatike zelo uporabne. Princip izdelave stola, podstavka ali tabureja je dokaj podoben. Glede na to, kakšno višino želite imeti, izberite eno ali dve zimski gumi. Lahko jih zgolj prebarvate, za še lepši videz pa lahko okoli njih napeljete debelejšo vrv ali pa jih v celoti oblečete v barvno blago. Za sedišče oziroma pokrov na gumo pritrdite še leseno ploščo. Na takšen način si lahko izdelate čudovito in povsem unikatno vrtno garnituro.

Ustvarite poseben prostor za vašega hišnega ljubljenčka

Zakaj bi kupovali ležišče za vašega kužka ali muco, ko pa to lahko zelo enostavno storite kar iz zimskih gum? Postopek izdelave je zelo enostaven. Potrebujete zgolj eno pnevmatiko, ki jo ustrezno dekorirajte ali prebarvajte. Z notranje strani jo obložite s peno in blagom, na dno pa najprej pritrdite leseno ploščo na katero položite blazino za vašega ljubljenčka.

Izdelava stopnic

Ali že dolgo razmišljate kako bi se lotili stopnic na vašem vrtu? Izognite se dolgotrajnemu betoniranju in za stopnice uporabite kar obrabljene zimske gume. Vse kar je potrebno storiti je, da gume postavite vodoravno na brežino in jih le napolnite z zemljo ali kakšnim drugim materialom, ki jim bo dajal stabilnost. Pri postavljanju gum morate biti pozorni le na to, da se med seboj nekoliko prekrivajo.

Hiške za prostoživeče živali

Če imate vrt, vas gotovo kdaj obišče jež ali pa mačka. Poskrbite, da jim bo med zimo toplo in jim naredite hiške iz zimskih gum. V gumo zarežite odprtino za vhod in jo pokrijte s stiroporjem ali lesenim pokrovom. Tako bo hiška odlično izolirana, če pa jo napolnite še s senom, bodo zimski dnevi tudi za prostoživeče živali bolj udobni.

Poleg zgoraj omenjenih možnosti, vam je na voljo še ogromno drugih idej kako uporabiti stare zimske gume. Iz njih lahko izdelate tudi razne police, stole z naslonjali, stojala za kolesa, peskovnik in še marsikaj drugega.