Odškodnina je denarno nadomestilo za materialno ali nematerialno škodo

Denarnemu nadomestilu, ki ga običajno dobite izplačanega s strani zavarovalnice v primeru materialne ali nematerialne škode, z drugimi besedami pravimo tudi odškodnina. Ker ga izplačuje zavarovalnica, odškodnino velikokrat zamenjamo za zavarovalnino, kar pa ni ena in ista stvar.

Odškodnina se izplača na podlagi storjene materialne ali nematerialne škode, pri čemer gre pri materialnih odškodninah za nadomestila v primeru uničenja premoženja, medtem ko gre pri nematerialnih odškodninah za nadomestila v primeru telesnih poškodb ali duševnih težav, ki so bile povzročene s strani tretje osebe.

Odškodnina za materialno škodo je zelo lahko merljiva

Kadar gre za neko premoženjsko škodo kot je poškodovano vozilo, mobilni telefon ali kakšen drugi predmet, takrat govorimo o materialni odškodnini, ki pa jo lahko zahtevate tudi v primeru izgube dohodka zaradi manjše plače, izgube delovnega mesta ali česa drugega.

Kadar gre za materialno škodo, se odškodnina določi na podlagi uničenega premoženja, odgovornosti, višine izgube zaslužka in še česa. Odškodnino je v tem primeru veliko lažje določiti, saj je materialna škoda precej lažje merljiva kot pa na primer nematerialna.

Odškodnina za nematerialno škodo obsega poškodbe, ki so posledice zelo širokega spektra nesreč

Pri odškodninah za nematerialno škodo je situacija nekoliko bolj zakomplicirana, saj so telesne poškodbe, telesne in duševne bolečine ali strah zelo težko merljivi dejavniki, ki pa pomembno vplivajo na to kako visoka bo odškodnina. V osnovi velja pravilo, da težja kot je poškodba, višja je odškodnina.

odškodnina za poškodbo kolena

Med odškodnine za nematerialno škodo sodi odškodnina za različne poškodbe, ki so nastale kot posledica odgovornosti tretje osebe, kot so razne poškodbe na javnih mestih. Danes zelo pogosta je odškodnina pri prometnih nesrečah, ki jo lahko zahtevajo vozniki v primeru telesnih poškodb, ki so bile povzročene v prometni nesreči. Prav tako pa se lahko zahteva odškodnina v primeru poškodbe na delovnem mestu.