Komu vse koristi ocena tveganja in k čemu lahko pripomore?

Kot ste mnogi že verjetno ugotovili, je ocena tveganja
zelo pomemben dokument, ki ga pravzaprav mora imeti vsak podjetnik v svoji zbirki dokumentov o podjetju. No, čeprav pa je ocena tveganja nujen dokument za vsakega podjetnika, pa le-ta lahko koristi več osebam kot pa le tistim, ki pišejo zakone.

Namreč, ocena tveganja tudi zagotavlja, da se v podjetju delovna mesta izboljšajo oziroma, da se nanje (kolikor se le da) zmanjšajo možnosti nesreč. Torej sama ocena tveganja lahko pripomore k boljšemu dobičku predvsem pa bistveno pripomore k boljši varnosti in bolj efektivnemu delu.

ocena tveganja zmanjša možnost nesreč v podjetju

Kje ima ocena tveganja največjo korist?

 

Kot smo že v prejšnjem delu povedali, je ocena tveganja dokument, ki zagotavlja boljšo varnost in lažje delo na delovnih mestih v katerihkoli podjetjih. Torej največjo korist ocena tveganja pokaže ravno pri varnosti pri delu.

Namreč, ko se izdeluje ocena tveganja, se celotno podjetje in delovna mesta temeljito pregledajo in ocenijo. Če ocenjevalec oceni, da neko delovno mesto ali pogoji v podjetju ne zadostujejo standardu, bo zraven izdan tudi zapisnik, kako le-te izboljšati. Kot verjetno ve vsak podjetni, je varnost delavcev vedno na prvem mestu.

Če le-ta ni zagotovljena in se zaposleni ponesreči, lahko le-ta utrpi hude poškodbe. Za podjetje pa to pomeni veliko izgubo. Namreč, če so poškodbe zares hude, podjetje nima ocene tveganja in poškodovanec toži podjetje, bo podjetje tisto, ki bo v težavah. No, konec koncev pa noben podjetnik noče svojega časa preživeti na sodiščih, zato pa je boljše, da do nesreč sploh ne pride.

No, ravno zato pa obstaja ocena tveganja, saj z njo lahko izboljšamo delovne pogoje in s tem zmanjšamo nesreče, ki bi se sicer lahko zgodile. Omeniti pa moramo tudi, da če ocena varnosti ni dovolj visoka, je treba le-to dopolniti in popraviti. To pa storimo tako, da izvedemo ukrepe, ki bodo poskrbeli, da bo delovno okolje boljše.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *