Potni nalogi ne zbirajo le kilometrine, ampak tudi dnevnice

Administracija, pa četudi je še tako zoprna in pa da imate občutek, da se tako ali tako ne naredi vse pravilno kljub prebiranju zakonodaje, je nujno potrebna v vsakem podjetju.

Pač zadostiti je treba zakonom in to je to, če želi podjetje pravilno poslovati, saj v primeru, da administracija ne štima v piko, se kaj hitro lahko zgodi obisk inšpektorja in visoke kazni. V administracijo pa sodijo tudi potni nalogi, pri katerih ima kar veliko podjetij velike težave, saj se ne držijo pravil, ki so postavljene, saj je tudi zakonodaja precej zapleteno napisana, pa tudi precej prostora je za svoje tolmačenje. Največkrat pa podjetja pozabljajo na to, da potni nalogi niso samo obračunavanje kilometrine, ampak so tudi pravo in edino mesto, da se zaposlenemu obračuna oz. obračunajo tudi dnevnice za pot, če je le ta daljša.

Program za vodenje potnih nalogov, kilometrine, tudi dnevnice

               Ko se delajo potni nalogi in se obračunavajo tudi dnevnice, pazite na vse predpise, da boste dnevnico pravilno obračunali

 

Obračun dnevnic marsikateremu podjetniku dela preglavice, saj se dogaja, da podjetnik že misli, da zdaj pa že ve, kako se dnevnice in potni nalogi obračunajo, pa na koncu ugotovi, da je ponovno naredil napako.

Poglejmo si torej, kje se najbolj pogosto delajo napake. Največkrat je razlog v neupoštevanju pravila glede trajanja poti. Potni nalogi in dnevnice na njih se namreč ne obračunajo vedno v enaki vrednosti, temveč je treba upoštevati uro, pri čemer je prvi razred od  6 – 8 ur, ki velja za znižano dnevnico, potem se polovična dnevnica upošteva v primeru, da pot traja 8 – 12 ur, polna pa se obračuna za pot daljšo od 12 ur. Pri tem se seveda upošteva, da se pot začne pred službenimi vrati in ne šele tam, kamor je zaposleni namenjen.

Vendar pa tudi ko boste to upoštevali, še vedno ne smete meniti, da je to vse, kar morate vedeti in da se potni nalogi tako enostavno napišejo, saj je izjema še v tem, koliko znaša dnevnica, kar pa je vsekakor najbolj smiselno pogledati kar na spletu, saj se znesek lahko tudi spremeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *