Rastline pod lučko

Sonce pri vrtnarjenju običajno zagotavlja obilo svetlobe in dovolj toplote, a včasih preprosto ne more ponuditi prave rešitve – na primer, če želimo gojiti rastline doma, ali pa da se namenoma lotevamo projekta vzgoje rastlin v zaprtem prostoru. V tem primeru zelo učinkovit nadomestek predstavljajo LED luči za rastline, ki se pravzaprav ne uporabljajo le takrat, ko nimamo dostopa do sončne svetlobe in toplote, temveč tudi pri gojenju rastlin, ki bi jim radi zagotovili res optimalne pogoje. Če ustvarimo pravo okolje, bodo namreč rastline pod lučko mnogo bolje uspevale kot na soncu!

Varčnost in učinkovitost luči za rastline

A zelo pomembno je to, da ustvarimo optimalne razmere. Za to ni primerna kar vsaka luč, temveč moramo opremo pozorno izbrati, pa tudi nastaviti na primerno delovanje, pri čemer pomaga še časovno stikalo in preostala oprema.

Časovno stikalo za gojenje rastlin
Časovno stikalo odmeri svetlobo rastlinam

Luč bomo izbrali na podlagi različnih dejavnikov, tudi varčnosti in učinkovitosti. V tem oziru se vsekakor najbolje obnesejo LED luči za rastline, ki so znane po zelo nizki porabi energije, s tem pa so primerne tudi za večje projekte oziroma tiste, ki zahtevajo stalno osvetlitev.

Za varčnost in učinkovitost osvetlitve je ključnega pomena še časovno stikalo, ki v prvi vrsti resda služi nastavitvi optimalnih ciklov osvetlitve, a posledično vpliva tudi na porabo električne energije. S skrbnim načrtovanjem in dobro opremo je mogoče te procese do potankosti optimizirati.

Različni vplivi na rastline

LED luči za rastline imajo še eno prednost – ne oddajajo veliko toplote. Nekatere sijalke se pri uporabi močno segrejejo in s tem slabo vplivajo na rastline (res pa je v nekaterih primerih to prednost), zato mora časovno stikalo bistveno bolje regulirati osvetlitev ali pa se moramo pač sprijazniti s slabšimi rezultati. Najboljša rešitev pa je gotovo ta, da neprimerno opremo nadomestijo LED luči za rastline, ki omogočajo bistveno bolj primerno osvetlitev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *