Hiperholesterolemija je kopičenje holesterola v žilnih stenah

Hiperholesterolemija je kopičenje holesterola v žilnih stenah. Holesterol je vosku podobna snov, nastane v jetrih ali je v telo vnesen s hrano. Približno petinsedemdeset odstotkov holesterola tvori človeško telo samo, človek s hrano dan za dnem vnaša preostalih približno petindvajset odstotkov vsega holesterola. Za transport holesterola po človeškem telesu so odgovorni lipoproteini. Lipoproteine poenostavljeno delimo na škodljive in koristne lipoproteine. Škodljivi lipoproteini so lipoproteini z majhno gostoto.

Označimo jih tudi z kraticami LDL, kar pomeni Low density lipoprotein. Koristni lipoproteini so lipoproteini z visoko gostoto. Označimo jih z HDL, kar pomeni High density lipoprotein. Med nevarnosti sodi tudi hiperholesterolemija, ki bi jo lahko imenovali preveč holesterola v krvi. Zaradi prevelike količine holesterola, se slednji začne nabirati na stenah žil ter povzročati vrsto težav.

Zdrav človek mora skrbeti za čim več koristnega holesterola

Vsak zdrav človek se mora zavedati nevarnosti škodljivega holesterola z nizko gostoto. Ter hkrati skrbeti, da bo imel čim več koristnega holesterola z visoko gostoto. Možnosti je veliko, predvsem imata pozitivne učinke zdrava prehrana ter gibanje. Posebno nevarna je družinska hiperholesterolemija, ki lahko ima najhujše posledice za najmlajše. Lahko pa hiperholesterolemija prizadene tudi druge družinske člane, brez izjeme tudi osebe z zgledno zdravim življenjem. Družinska hiperholesterolemija ima največkrat okvarjen gen za receptor lipoproteina z nizko gostoto. Receptorji za lipoprotein z nizko gostoto so v takih primerih na površini jetrnih celic slabše delujoče. Jetra zato manj učinkovito privzemajo delce lipoproteinov z nizko gostoto iz krvi.

holesterol se kopiči v žilnih stenah
Hiperholesterolemija je kopičenje holesterola v žilnih stenah

Zato se raven lipoproteinov v krvi zviša. To hiperholesterolemija v heterozigotni obliki, okvara obeh genov receptorjev za lipoproteine z majhno gostoto pa je prisotna pri približno enem do dveh bolnikih na milijon prebivalcev. Homozigotna oblika hiperholesterolemija ali okvara obeh genov receptorjev za lipoproteine nizke gostote povzroča visoke vrednosti lipoproteinov nizke gostote ter zbolevanje za srčnim infarktom že v dobi odraščanja ali zgodnji odrasli dobi.

https://www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/vodic-kaj-morate-vedeti-o-holesterolu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *