Modni dodatki so lahko prosta izbira, predpisani ali samoumevni

Modni dodatki so lahko prosta izbira, predpisani ali celo samoumevni. Klasični modni dodatki so v prvi vrsti uhani, prstani, ogrlice, skratka nakit. Med modnimi dodatki pa najdemo tudi skupino, ki ima poleg estetske tudi funkcionalno funkcijo. Torbice, šali, pasovi, zapestne ure, klobuki , dežniki so tudi funkcionalni modni dodatki. Razmejitev med uporabnostjo in estetiko ni vedno na sredi, hkrati pa je tudi ocena stvar ocenjevalca. Estetske lastnosti so pogosto tudi v nasprotju z estetskimi in seveda obratno.

Klasični modni dodatki in ženska torbica
Klasični modni dodatki so v prvi vrsti uhani, prstani, ogrlice, skratka nakit.

Modni dodatki niso vedno svobodna izbira

To velja predvsem za primere, kjer so modni dodatki natančno določeni v pravilih oblačenja. V takih primerih se je potrebno držati navodil pripisanih vabilu ali se jih držati brez posebne omembe. Kdor je povabljen na slovesne večerne priložnosti, se mora pravil oblačenja zavedati samoumevno. V primeru zadrege, se lahko posvetujemo z modnimi strokovnjaki. Modni strokovnjaki niso težko dosegljive osebe, o primernosti obleke, obutve, modnih dodatkov in drugega za slovesne večerne priložnosti vedo veliko povedati prodajni svetovalci. Zato ni odveč dilemo na takšen ali drugačen način rešiti, predno storimo večjo napako pred očmi javnosti.

V garderobi novi modni dodatki tudi niso nikoli odveč, s tem garderobno omaro popestrimo in posodobimo. Dodatno z pravilno izbiro počastimo gostitelja dogodka ter mu izkažemo spoštovanje. V večini drugih primerov so modni dodatki prosta izbira, če nam je seveda vseeno kako izgledamo v javnosti ter dajemo prednost funkciji. Nikoli pa ni odveč, če pred svojo dokončno izbiro malce pogledamo v okolico. V družbi bomo hitro našli primere, ki jim izbrani modni dodatki bodisi zelo lepo pristojijo, kot tudi kakšen primer slabe izbire. Pri dobri izbiri je vedno dobrodošlo malce poškiliti v javnost, saj sami s svojim okusom lahko spregledamo kakšno pomembno podrobnost. Konec koncev pa tudi največji modni ustvarjali včasih priznajo, da so sicer modni dodatki njihova primarna aktivnost, poleg pa sodi iskanje idej v okolici.

https://www.nama.si/oddelki/dodatki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *