Aminokisline so osnovni gradniki beljakovin

Aminokisline so osnovni gradniki beljakovin. V kemiji so aminokisline na splošno molekule, ki vsebujejo aminkso in karbonsko funkcionalno skupino. Biokemija pozna alfa aminokisline, to so aminokisline pri katerih sta karbonska in aminska kislina vezani na isti ogljikov atom.

Visoka in nizka biološka vrednost

V standardnem genetskem kodu kodirane aminokisline, se imenujejo beljakovino tvorne aminokisline. Znanih je dvajset standardnih aminokislin, različne kombinacije teh aminokislin tvorijo vse beljakovine, ki jih telo sintetizira. Nekatere od standardni aminokisline imenujemo esencialne aminokisline. Gre za aminokisline, ki jih telo ne more samo sintetizirati.

Zato jih je potrebno v telo vnašati v hrano. Med esencialnimi aminokislinami najdemo tudi dve aminokislini, ki sta prisotni zgolj pri otrocih. Histidin in arginin otroci ne morejo sami sintetizirati zaradi nerazvite presnove. Poleg esencialnih obstajajo tudi ne esencialne aminokisline. To so aminokisline, ki jih telo lahko proizvaja iz drugih beljakovin. V človeškem telesu se beljakovine nenehno izgrajujejo, propadajo ter se iz telesa izločajo. Z zaužito hrano, se beljakovine med prebavo pretvorijo v aminokisline. Telo jih absorbira ter ustvarja nove beljakovine. Z dnevnim vnosom beljakovin in energije omogoča, da se krog izgradnje, propadanja in izločanja sklene.

V človeškem telesu se beljakovine nenehno izgrajujejo, propadajo ter se iz telesa izločajo
BCAA aminokisline – beljakovinski dodatek k prehrani

Beljakovine se nahajajo v številnih živilih, živalskega in rastlinskega izvora. Različne prehranske navade omogočajo prilagajanje zahtevam, vendar ne gre spregledati podrobnosti in posebnosti. Ločiti je potrebno predvsem visoko in nizko biološko vrednost živil v različnih virih beljakovin. Visoko biološko vrednost imajo živalski viri beljakovin. Izraz visoka biološka vrednost pomeni, da gre za beljakovine, ki vsebujejo esencialne aminokisline v pravem razmerju za človeka. V primeru odsotnosti ene ali več esencialnih aminokislin, govorimo o nizki biološki vrednosti.

Živalski viri beljakovin z visoko biološko vrednostjo so perutnine, ribe, meso, jajca, mleko, jogurt in sir. Nizko biološko beljakovinsko vrednost imajo rastlinske beljakovine. To so žitarice, zelenjava, stročnice, oreščki. Tradicionalna kuhinja zagotavlja aminokisline znotraj optimalnih vrednosti z kombinacijo različnih rastlinskih virov beljakovin.

https://www.flexshop.com/si/aminokisline.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *