Strije naravna in nenaravna sprememba kože

Strije so drugi najbolj razširjen problem med kožnimi nepravilnostmi

Strije so nezaželena sprememba človeške kože. Strije nas hkrati opozarjajo na dejstvo, da je človeška koža še kako živ organ, ki intenzivno in aktivno reagira na vse spremembe v telesu ter vplive iz zunanjega sveta. Veliko ljudi se vseh funkcij človeške kože niti dobro ne zaveda, ker se odvijajo rutinirano oziroma ne vedo, da je določena reakcija telesa nič drugega kot funkcija kože.

Človeška koža je največji organ

Največji organ hkrati pomeni, da potrebuje temu primerno nego in pozornost. Na strije v mnogih primerih nimamo vpliva, delno pa je njihov nastanek povezan z načinom življenja. Natančnega vzroka za njihov nastanek niso še odkrili, na njihov nastanek vpliva dednost, dogajanja povezana s hormonskimi spremembami, mehansko raztezanje kože ter drugi dejavniki. Starost nima bistvenega vpliva na njihov nastanek, pojavljajo se pri tako mladoletnikih, kot odraslih osebah ter starejših generacijah. Pri mladoletnikih na nastanek vplivajo hormoni ter intenzivnejši razvoj telesa. Najpogosteje strije prizadene ženske v času nosečnosti, ženske so tudi na splošno bolj dovzetne za njihov nastanek. Opazimo jih na stegnih, zadnjici, prsih in trebuhu.

Strije v času nosečnosti povzročajo delujoči nosečnostni hormoni, ki vplivajo na elastična in kolagenska vlakna pod kožno povrhnjico. Na spremembo elastičnih vlaken vplivajo tudi hormoni nadledvične žleze. Koža v tem primeru ni kos raztezanju zaradi nosečnosti. Strije se pojavijo na stegnih, trebuhu in dojkah. Postopoma se elastična kožna vlakna zamenjajo z manj kakovostnimi, spremenjenimi, tanjšimi vlakni, ki jih na koži opazimo kot strije. Nosečnost ni edini vzrok za njihov nastanek, v manjšem procentu imajo z njimi težave tudi moški.

Strije pri moških se najpogosteje se pojavljajo na ramenih in rokah. Na njihov nastanek vplivajo tudi razna obolenja v različnih življenjskih obdobjih. Z njimi prihaja do jemanja zdravil ali prekomernega izločanja hormonov. V celoti strije ne moremo popolnoma odstraniti, mogoče pa je s preventivo zmanjšati njihov videz ali jih omiliti.

http://www.lineasnella.si/programi/terapije/biodermogeneza/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *