Zmorete sami zamenjati avto žarnice?

Včasih je bila menjava avto žarnic enostavna. Preprosto smo odprli pokrov nad motorjem, odvili plastično zaščito pri žarometih, odvili žarnico, namestili novo in je bilo končano. Dandanes je menjava veliko otežena. Večina proizvajalcev novejših avtomobilov je dodobra zaščitila celotno področje pod pokrovom, zato je menjava žarnice postala prava umetnost. Včasih moramo odstraniti plastično zaščito pri motorju, odstraniti pa moramo tudi akumulator.

Težja dostopnost do luči zahteva tudi uporabo določenega orodja, s katerim imamo lažji dostop. Veliko ljudi se zato odloči raje za obisk servisa. Slednji za nekaj minut dela lahko zaračuna 10 ali več EUR. V primeru, da imate doma več avtomobilov, je bolje, da se naučite žarnice menjati kar sami.

Življenjska doba avto luči

Življenjska doba avto žarnice je odvisna od naše uporabe in vrste sijalk. Življenjsko dobo znatno podaljšamo, če imamo luči ugasnjene pri vžigu in ugašanju motorja. Odvisna je tudi od razdalje, ki jo vsakodnevno prevozimo, saj pogosto vžiganje in ugašanje vplivata na uporabnost luči. Dolžina uporabe je odvisna tudi od vrste sijalk. Klasične halogenske žarnice so najcenejše in imajo najkrajšo življenjsko dobo. Sledijo jim ksenonske, nato pa LED. Ne glede na vrsto pa najbolj na dobo vsekakor vplivata naša uporaba in pravilna raba. Povprečno zdržijo halogenske avto žarnice s podaljšano življenjsko dobo okoli tri do pet let, ksenonske zdržijo pet do sedem let, LED pa sedem in več let. Odvisno je od dolžine vsakodnevne uporabe.

Postopek menjave

Postopek avto žarnice se razlikuje glede na posamezno znamko in model avtomobila. Nekateri imajo še vedno enostaven in hiter dostop, drugi pa zahtevajo obilo vijačenja in odstranjevanja zaščitne plastike. Ponavadi se avto žarnice odstranijo tako, da se odpre pokrov, odstrani plastična zaščita žarometov, nato pa se sijalko nežno odvije. Pri menjavi je dobro, da nosimo rokavice, saj maščoba in znoj s prstov zmanjšujeta življenjsko dobo sijalke. Priporočljivo je, da ko menjate eno, da zamenjate tudi drugo, saj morata biti obe žarnici enaki.

Leave a Reply

Your email address will not be published.