Ogled zlate palice v Ljubljani

Konec leta 2016 je bil  v Ljubljani možen ogled zlate palice vredne 500 tisoč evrov. V sodelovanju s slovenskim trgovcem zlata je prestižna dunajska kovnica Münze Österreich je predstavila 12-kilogramsko zlato palico narejeno iz čistega zlata.

Kovnica Münze Österreich je že okrog 800let znana po prvovrstni predelavi plemenitih kovin in izdelavi kovancev . Zlata palica je narejena iz čistega zlata in je zato deležen tudi ogromnega povpraševanja. Vsa pozornost ogleda je bila bila seveda usmerjena v zlato palico, ki je resnično ekskluziven izdelek. Iz nje namreč delajo tudi razne zlatnike, ki jih ljudje največkrat kupujejo kot a darila kot za naložbe. Ljudje namreč že več tisočletij investirajo  zlat, saj je vedno aktualna naložba, ki jo lahko dejansko otipaš. Tveganja naložbe v zlato so razmeroma zelo majhna. V primerjavi z zlatom namreč na razne delnice vpliva ogromno nekih političnih dogodkov, med drugim volitve in podobno. Prav tako zelo variira cena vrednostnih papirjev in nepremičnin. Zlato je tako dokaj varna in dolgoročna naložba.

Investicija v zlate palice je seveda v večini primerov varna in dobra naložba. Do težav pa na primer lahko pride pri čistosti in masi zakupljenega zlata, ki ga prodajajo različna podjetja. Marskiatero podjetje namreč ponuja zlate palice iz kovnice, ki ni na seznamu LBMA, kar pomeni, da zlate palice ne spadajo v kategorijo »good delivery«, za katere morajo različne kovnice izpolnjevati določena pravila.   V takem primeru, se zna zgoditi da je matična družba KB edini ponudnik, ki odkupuje tovrstno zlato, po drastično nižjih cenah od tržnih. V skrajnem primeru pa je opcija tudi, da teh zlatih palic nebi hotel nihče kupiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.