Kamnik, naravne in kulturne znamenitosti

Kamnik je nastal na mestu, kjer Kamniška Bistrica iz ozke doline preide v kotlino.

Kamniška Bistrica izvira v južnem vznožju Kamniško-Savinjskih Alp na višini skoraj šesto metrov nadmorske višine. Dolga je več kot trideset kilometrov, porečje obsega peko petsto kvadratnih kilometrov. Pripomogla je k razvoju obrti, kot je kovaštvo, žebljarstvo, usnjarstvo, poganjala pa je tudi mnoga mlinska kolesa ter žage. Do današnjih dni se je ohranil Kraljevi mlin v Radomljah, poganja pa tudi tri hidro elektrarne, v njej, predvsem v zgornjem toku se je ohranil ribji živelj, zanimiva pa je tudi za obiskovalce.

Zanje so posebno zanimiva korita Malega in Velikega Predoslja. Kamnik turistom lahko pokaže še veliko drugih znamenitosti. Med širše znanimi izstopa arboretum Volčji Potok, ki se nahaja na južnem obrobju mesta. Obiskovalci v njem lahko občudujejo zbirko dreves in grmov. Skupno na obrobju mesta Kamnik uspeva okolic dva tisoč petsto vrst in sort iglavcev in listavcev ter okoli tristo samoniklih zelnatih rastlin. Trajnice in enoletnice pa se po številu in drugih značilnosti iz leta v leto spreminjajo.

Med naravne znamenitosti v okolici sodijo še Kamniško-Savinjske Alpe in dolina Kamniške Bistrice. Med kulturne znamenitosti mesta Kamnik sodijo kapela na Malem Gradu, Budnarjeva muzejska hiša, Preskarjeva bajta, Lectarjeva hiša in svečarstvo Stele, Muzej pritlikavega nosoroga v Motniku ter številne druge. Za obiskovalce je zanimivo tudi samo mesto Kamnik. Ima bogato in pestro zgodovino, ki sega v oddaljena obdobja zgodovine. Mesto postane v trinajstem stoletju, stoletje starejši je njegov naziv trg, prva omemba pa sega v leto tisoč ena in šestdeset. Zagotovo pa je Kamnik obstajal tudi prej, v to ne gre dvomiti predvsem zaradi lege ob prometnicah, ki so povezovale Ljubljano in Celje, kraje ob vznožju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp, od tod pa je bila speljana tudi prometnica proti Zgornji Savinjski dolini.

Kamnik je prijetno mesto, ki obiskovalce navdušuje vse leto.