Kalcij, kemijski element

Kalcij je kemijski element s simbolom Ca in vrstnim številom dvajset.

V zemeljski skorij je kalcij peti najpogostejši element, nujen je za življenje organizmov. Njegova neprecenljiva vloga je pri stabilizaciji celičnih membran, nadzoru celične rasti, posredovanju signalov med celicami ter dražljajev med živčnimi celicam, delovanju mišic, strjevanju krvi. Je glavni mineral v kosteh in zobeh. Poleg naštetega je kalcij pomemben pri znojenju, odvajanju, rasti nohtov in las. Pri zagotavljanju dnevnih količin, je potrebno poznati nekaj zakonitosti. Absorpcija je odvisna od primera do primera, največ vpliva ima sestav obroka, starost osebe, ter nekateri izjemni vplivi. Slednji niso pogosti, primer so zdravila, ki jih jemljemo z namenom izboljšanja zdravja. Povečane zahtevane dnevne količine so večje od povprečja predvsem v dobi odraščanja, v času nosečnosti, pri doječih materah, osebah, ki imajo mišične krče, so alergične na mlečne izdelke, pri starejših osebah in v nekaterih drugih primerih. Bogat vir so predvsem zelenjava ter mleko, kalcij najdemo tudi v ribah, mesu, stročnicah, semenih, oreščkih, mineralnih vodah ter v drugih živilih. V primeru, da ne moremo zadostiti dnevnim potrebam lahko jemljemo prehranska dopolnila. V tem primeru je kalcij v različnih količinah ter različnih oblikah. Zagotavljanje dnevnih potreb ovirajo tudi zdravila. Posebno je potrebno biti pozoren v primeru raznih oblik samozdravljenja, pri strokovnih nasvetih naj bi bila dejstva o oviranj izkoristka upoštevana. Dnevna količina je okrog tisoč miligramov, največja dovoljena količina ne sme presegati dva tisoč miligramov, priporočena količina enkratnega odmerka je petsto gramov. Priporočljivo je kalcij oziroma njegove pripravke zaužiti z veliko tekočine. Najprimernejša je voda ali kisli sadni sok. Premajhne količine imajo največji vpliv v dobi odraščanja, v skrajnih primerih lahko pride do zlomov kosti. Starejše osebe so prav tako občutljive na premajhne količine, priporočljivo jih je ustrezno povečati oziroma spremeniti prehrano.

Kalcij vsebuje praktično vsaka celica človeškega telesa, posebno pomemben je v času odraščanja, nosečnosti ter jeseni življenja.