Doma še ogrevate ali že zračite?

V Evropi stavbe predstavljajo okoli 40% potreb po energiji. Da bi zmanjšal škodljive emisije, ki onesnažujejo okolje se odločimo za namestitev toplotne črpalke s sistemom zrak-voda, ki znižajo račun za ogrevanje do 70%. Vgradnje toplotnih črpalk zrak-voda so enostavne in ne zahtevajo večjih gradbenih posegov, saj za njihovo delovanje ni potrebno izdelati nikakršnih vrtin.

Montaža je zelo podobna namestitvi klimatske naprave in je lahko opravljena že v enem dnevu. Toplotna črpalka za sanitarno vodo predstavlja zelo ekološki in poceni način ogrevanja pitne vode. Največja prednost te vrste toplotne črpalke je, da porabi trikrat manj električne energije kot klasični električni grelci. Toplotna črpalka vedno premika toplotno energijo v nasprotno smer od začetne temperature, vendar je toplotna črpalka, ki ohranja toploto klimatiziranega prostora lahko uporabljena tako za hlajenje kot ogrevanje.

Najučinkovitejše toplotna črpalke so tiste, ki izkoriščajo talno vodo. V globini do 7m je namreč vse leto stalna temperatura okoli 8 °C. Znano je, da svoje moči ne izgubi vse do zunanje temperature -12°C, ter da premore še vedno okrog 85% moči pri -20°C. Vodo črpajo iz vodnjaka in jo po uporabi ohlajeno vračajo v zemljo. Radiatorji so uporabljeni za prenos toplotne energije iz toplotne črpalke po stanovanju. Za konstrukcijo radiatorjev je značilno, da skušamo povečati predvsem stično površino med radiatorjem in zrakom, na primer z rebri. Prestop toplote med vodo na steno radiatorja z notranje strani je zaradi snovnih lastnosti vode veliko boljši kot na zunanji strani, ki je v stiku z zrakom.