Stroški ogrevanja in varčevanje

Jesen in zima že dodobra trkata na naša vrata, čeprav je ta letni čas mnogim zelo pri srcu, pa ni najbolj prijeten, saj se temperature naših bivalnih prostorov precej znižajo. V današnjem članku pa si bomo ogledali predvsem nekaj nasvetov, kako lahko prihranite precej denarja pri vašem ogrevanju.

Stroški, ki jih mesečno opravimo za ogrevanje so precej odvisni od tega kakšen ogrevalni sistem imamo v hiši ali pa stanovanju v bloku, ter tudi od same velikosti hiše, izolacije in še kaj bi se našlo. Med cenejše tipe grelnih naprav spadajo kakšne toplotne črpalke ali pa peči na pelete in podobno, vendar nimajo vsi te možnosti. Spomnim se študentskih časov, ko sem živel v garsonjeri, tam je za gretje poskrbel konvekcijski radiator in stroški so navkljub majhnemu stanovanju bili precej visoki.

Pa kar začnimo z nasveti. Vsaka stopinja zraka višje v prostoru pomeni dodatne stroške, zato najdite temperature, ob kateri se počutite lagodno in tam ostanite, le-ta ne bo previsoka. Veliko denarja dandanes še vedno mečemo skozi okno, dobesedno. Poskrbite, da boste v stanovanju imeli kvalitetna okna, ki ne bodo prepuščala zraka, a ne pozabite prostorov prezračiti vsaj dvakrat dnevno, najbolje zjutraj in zvečer.

Vaši grelni elementi, pa naj bodo to radiatorji, klima ali pa kaj drugega naj ne bodo zastrti. Precej koristna je tudi odbojna folija za radiatorjem, ki poskrbi, da bo toplota, ki jo oddaja radiator šla nazaj v prostor in ne v steno. Razni električni grelci naj bodo postavljeni tako, da bo zrak krožil in ne bil naprimer usmerjen v steno. Pri ogrevanju lahko mesečno prihranite kar precej denarja, ki ga lahko nato porabite za aktivnosti po svoji izbiri.