Kako nad nespečnost

Vas muči nespečnost, pa bi se je radi znebili, se mučite zaspati pa ne gre, ali se zbujate sredi noči ter ostajate budni ure in ure, živčno pogledujete na uro, no ja po vsej verjetnosti trpite za nespečnostjo. Ni se vam potrebno bati, saj je omenjen problem zelo pogost, z nekaj ukrepi, pri katerih morate sicer biti dosledni, pa se da nespečnost precej omiliti in odpraviti.

Vsekakor nespečnost vpliva na naše počutje skozi cel dan, na našo voljo, na to kako energični smo in navsezadnje ponavljajoča se nespečnost vpliva tudi na naše zdravje. Na prvem mestu je potrebno razumeti, kaj nespečnost sploh je. Nespečnost je ne-zmožnost se naspati, toliko, kolikor je potrebno, da se počutimo spočiti in sveži. Različni ljudje potrebujejo različne količine spanja, zato nespečnost definiramo predvsem po tem, kako kvaliteten je vaš spanec. Seveda na trgu obstaja kar nekaj pripomočkov, od pravih uspaval, do naravnih pripravkov, kot so baldrijanove kapljice, a najprej boste morali par stvari razčistiti pri sebi.

Prvi koraki naj se vsekakor začnejo pri vašem telesu, prenehajte piti kavo in kofeinske napitke kar veliko prej, preden se odpravite v posteljo, ustvarite si reden spalni ritem in uravnovesite vašo biološko uro. To pomeni, da hodite vsak večer spat ob isti uri, prav tako pa tudi vstajajte ob isti uri. Če je problem v vzmetnici zamenjajte še to. Izogibajte se tudi začimbam in težki hrani pred spanjem. Na kvaliteto spanja lahko vpliva tudi stres, travmatske izkušnje in podobne zadeve, zato bo pomagala tudi meditacija. Če vam ne pomaga nič od naštetega, pa vam bo pomagala lekarna. Povprašajte svojega osebnega zdravnika, sprva pa se poslužujete čimbolj naravnih zdravil.