Folna kislina in vitamin B12

Kot lahko sklepate že iz naslova, bo v današnjem članku beseda tekla o folni kislini in vitaminu B12. Pa začnimo kar s folno kislino, kaj folna kislina sploh je? Folna kislina je izredno pomembna za naše telo, srečate jo lahko tudi pod imenom B9 ali pa folacin. V našem telesu je odgovorna za kar nekaj procesov, med drugim tudi zaradi tega, da lahko telo proizvaja nove celice. Glavni vir folacina ali folne kisline je listnata zelenjava. Pomembna je tudi pri otrokih, saj preprečuje večje prirojene okvare v možganih in hrbtenici otrok. Priporočajo jo predvsem nosečnicam, te lahko kot vir folne kisline zaužijejo razne prehrambene dodatek ali pa jo enostavno zaužijejo s svežo zelenjavo. Sveža hrana je vsekakor veliko boljša, kot vsakršni dodatki, a kdaj pa kdaj enostavno ne moremo zadostiti dnevnim potrebam po raznih hranilih, zato se poslužujemo tudi prehranskih dodatkov v obliki kapsul ali prahu.

Pa namenimo še nekaj besed vitaminu B12. Vitamin B12 je v vodi topen vitamin, poznamo pa različne spojine, ki jih smatramo kot ta vitamin. Največje količine omenjenega vitamina boste našli v jetrih, ledvicah, školjkah, jajcih mesu in podobno. Omenjen vitamin prispeva h kar nekaj dejavnikom v našem telesu, med drugim tudi k presnovi homocisteina, k normalnemu psihološkemu delovanju, k normalnemu delovanju celic in še kaj.

Kot smo omenili lahko omenjena hranila dozirate s pomočjo prehranskih dodatkov vsekakor pa nič ne more nadomestiti raznolike prehrane in malce gibanja. S kombinacijo teh dveh stvari boste ostali zdravi, telo pa vam bo služilo še dolgo časa.