Indeks telesne teže, lahko občutimo

Indeks telesne teže je počutje človeka , ki ga v nekaterih primerih lahko občutimo.

Predvsem lahko indeks telesne teže prepoznamo kot boljše ali slabše počutje. Boljše počutje občutimo takrat, ko je indeks telesne teže optimalen. Prepoznamo ga po volji do gibanja, lahkotnosti gibanja ter mnogih drugih znakih. Ko indeks telesne teže doseže vrednost debelosti, gibanje ni več lahkotno, tudi volje do gibanja je manj. Indeks telesne teže je lahko prvo sporočilo, da z nami nekaj ni vredu. Telesna teža mora biti optimalna, če želimo imeti dobro počutje. Indeks telesne teže nam jasno sporoča, da v naših aktivnostih nekaj ni vredu. Vsak
indeks telesne teže se lahko izboljša. Pomembno je zavedanje koristnega ravnanja. Koristno ravnanje je zavedanje nepravilnega ravnanja. Razmeroma hitre učinke na poboljšanje stanja dosežemo z pravilno prehrano in več gibanja. Rezultati ne pridejo čez noč, so pa z vztrajanjem lahko trajni. Zavedati se moramo, da prehajamo na nov način življenja. Zato je treba v dobrih navadah vztrajati. Tudi če v začetku rezultati ne bodo hitro vidni, se moramo zavedati, da gre za dolgotrajen proces sprememb. Ko bomo dosegli prve opazne rezultate oziroma razliko od prejšnjega stanja, se bo motivacija povečala. Takrat seveda ne smemo nehati, ampak vztrajati v aktivnosti. Najslabše je, da proces uravnavanja telesne teže v optimalne ravni, začnemo preveč aktivno in intenzivno. Uravnavanje sicer lahko prinese rezultate, vendar hkrati tudi negativne posledice. Največkrat se negativne posledice zrcalijo v tem, da spremenimo telesno težo v optimalno vrednost ali vsaj blizu optimalne teže, vendar nas zaradi aktivnosti in intenzivnosti mine volja po nadaljevanju. Zato je bolj primerno, če se odločimo za postopno aktivnost oziroma spremembo. Rezultati bodo temu primerno postopoma prihajali v optimalne vrednosti, vendar se bomo zaradi postopnega privajanja teh aktivnosti lažje navzeli.

Indeks telesne teže je pokazatelj naših dobrih telesnih značilnosti, ki so posledica optimalnih življenjskih aktivnosti.

http://www.enemon.si/prehrana-in-zdravje/energija/itm-indeks-telesne-mase/