Maroko, med Sredozemljem in Atlantikom

Maroko je afriška država , ki ima pomembno lego. Pomembna lega je križišče poti med Sredozemljem in Atlantikom, ter Afriko in Evropo. Maroko leži v Severni Afriki. Zaznamuje ga gorovje Rif. Nahaja se nad večinoma strmo obalo sredozemskega morja. Strma obala sredozemskega morja je dolga tristo kilometrov. Maroko ima raznoliko podnebje. Na severu je sredozemsko podnebje, v notranjosti države Maroko je stepsko podnebje, na jugu pa puščavsko podnebje. Maroko padavine napajajo od novembra do aprila. V gorovju Atlas lahko pade tudi sneg. Poletni meseci so brez padavin. V notranjosti Maroko v tem obdobju zaznamujejo visoke temperature .

Količina padavin je različna. Največ padavin je na severu in v gorovju Altas, na Atlantski obali ter v osrednjih delih države Maroko je padavin manj. Največji vodotoki izvirajo v gorovju Atlas. Omogočajo oskrbo z električno energijo ter namakanje. Pretoki rek so največji spomladi. Takrat v gorah kopni sneg. Manjši vodotoki poleti presahnejo. Turizem se je pospešeno začel razvijati v osemdesetih letih, kasneje je število turistov upadalo, po letu dva tisoč pa beležijo hitrejšo rast obiska turistov. Turisti se lahko odločijo za različne turistične destinacije. Za obisk dežele je na voljo razvit cestni, železniški, ladijski in letalski promet. Ceste so deloma asfaltirane, delno niso asfaltirane. Živahen promet poteka po železniških progah in na ladijskih povezavah med pristanišči.

Vsem, ki želijo hitrega in udobnega potovanja je na volj petnajst letališč z rednim potniškim prometom, ter nekaj mednarodnih letališč. Največje in najpomembnejše mesto v Maroku je Casablanca. Mesto leži ob obali Atlantskega oceana v severozahodnem delu države. Casablanca je gospodarsko središče države. Politično središče države in glavno mesto je Rabat. Rabat šteje v ožjem območju več kot šesto tisoč prebivalcev, na metropolitanskem območju mesta pa preko dva milijona prebivalcev. Maroko je dežela na križišču vodnih in kopenski poti med Evropo in Afriko ter Atlantikom in Sredozemljem.

http://www.agencija-oskar.si/blog/barvitost-tradicionalnega-maroskega-arhitekturnega-okrasja/