Nogomet ekipna igra št.1

Nogomet je ekipna igra . Na nogometnem igrišču igra največ 22 igralcev oz 11 iz vsakega moštva.

Priljubljenost je zelo različna, saj imamo države oziroma celine, kjer je nogomet zelo priljubljen, na drugi strani pa države oziroma celine, kjer nogomet praktično ne poznajo. Nogometna pravila ter mnoge druge najpomembnejše zadeve v zvezi z nogometom določa mednarodna zveza nogometnih društev, ki pravila in vse pomembnejše zveze v zvezi z nogometom prenaša na nižje državne in lokalne ravni.

Nogomet se igra na nogometnem igrišču, ki je razdeljeno na dve polovici igralne površine. Na ožjih delih stranic igralne površine sta gola oziroma vrata, ki predstavljata cilj igre. Nogomet, kot samo ime pove se igra z nogo, na ta način je potrebno žogo poslati v gol ali vrata nasprotnika. Gol ali vrata nasprotnika brani vratar, ki preprečuje zadetek. Vratarja sta edina igralca na nogometnem igrišču, ki lahko igrata z rokami. Za vse ostale igralce nogometa na igrišču velja igra z roko kot najstrožja kazen.
Nogomet se igra v dveh polčasih, vsak polčas traja 45 minut. Igralni polovici površin ekipi po odmoru oziroma polčasu medsebojno zamenjata. V primeru, da je za nogomet pomemben zmagovalec oziroma tekma mora dobiti zmagovalca, se igra podaljške. Podaljšek je sestavljen iz dveh iger, ki trajata največ 15 minut. V podaljških se lahko uveljavlja pravilo zlatega, srebrnega in bronastega gola. V podaljških pravilo zlatega gola velja, da z doseženim zadetkom v njem zmaga ekipa, ki ga je dosegla. Če se v podaljških ne doseže gola, se zmagovalca določi s prostimi streli. Igralci, ki igrajo nogomet, po podaljških izvajajo proste strele tako, da vsaka ekipa določi pet igralcev, kateri jih bodo izvajali. V primeru, da rezultat ostaja neodločen tudi po izvajanju prostih strelov, se izvaja najstrožjo kazen z po enim igralcem iz vsakega moštva, vse dokler se ne dobi razliko v golih oziroma zmagovalca. Nogomet se igra na različnih zahtevnostnih ravneh.