Piratskih čipov sploh ni?

Igralne konzole imajo vgrajeno strojno podporo za preprečevanje kopiranja iger, zato so za pisanje lastnih iger, spreminjanje obstoječih in izdelovanje piratskih kopij potrebna dodatna integrirana vezja – »piratski čipi« – in drugi pripomočki. Največji distributer tovrstne strojne opreme, lik-sang.com , proti kateremu so 16. septembra Microsoft, Nintendo in Sony vložili tožbo na višjem sodišču v Hongkongu, od srede decembra spet posluje.
»Novih naročil je veliko, prav tako redno dobivamo plačila. Razmere se izboljšujejo,« je povedal Pascal Clarysse, direktor za marketing pri podjetju lik-sang.com, potem ko je družba prešla pod okrilje Pacific Game Technology, ki si prizadeva ohraniti dobičkonosno tržno nišo. Lik-Sang je sicer prenehal prodajati zakonsko sporne izdelke in pripravlja obrambo na sodnem procesu, ki bi lahko tajal več let.
Obramba
Ustanovitelj podjetja Alex Kampl meni, da je tožba usmerjena proti tehnološkemu razvoju računalništva. »To se ne dogaja le lik-sang.comu v Hongkongu, temveč povsod po svetu.« Izdelava in uporaba posebnih strojnih dodatkov, ki omogočajo legalno in ilegalno kopiranje programske opreme, že več let vznemirja industrijo videoiger. Nekateri menijo, da se tako spodbuja igranje iger, drugi pa, da gre za kršitev sporazuma DMCA (Digital Milenium Copyright Act), ki določa, da je že poskus onemogočitve zaščite avtorskega dela proti kopiranju nelegalen. Pri Microsoftu menijo, da je kraja programske opreme in prodaja »piratskih čipov«, ki jo omogočajo, resen problem za industrijo videoiger, saj lahko povzroči izgube milijonov dolarjev. Na drugi strani pa nekateri računalniški strokovnjaki menijo, da se industrija na tem področju zanaša na napačen poslovni model, ki temelji na dragih videoigrah, s katerimi izdelovalci pokrijejo izgubo pri prodaji podcenjenih igralnih konzol.
Čeprav je lik-sang.com zaradi sodnega procesa zašel v hude finančne težave, ni nujno, da bo višje sodišče v Hongkongu odločilo v njegovo škodo. V začetku lanskega leta je Sony že izgubil tožbo proti preprodajalcu »piratskih čipov« iz Avstralije, kjer imajo svojo različico DMCA.
Piratskih čipov ni!
Na trgu računalniške strojne opreme so tudi programirljiva logična vezja – od vseh vrst pomnilnikov, mikroračunalnikov do logičnih vezij, ki jim šele z vnosom programskih kod določimo logično funkcijo. Gre za osnovne sestavne dele za maloserijsko strojno opremo, za katero bi bila izdelava namenskih integriranih vezij predraga. Trditi, da so taki čipi piratski, je nesmisel.