Posledice, ki jih ima povišan holesterol

V razvitem svetu je postal holesterol velik problem, saj statistika kaže, da je pri večini ljudeh žal povišan. Tudi v Sloveniji ni nič drugače. Raziskave so pokazale, da ima skoraj 70 odstotkov Slovencev povišan holesterol v krvi. Že dlje časa pa je dokazano, da je holesterol eden izmed glavnih faktorjev za nastanek bolezni srca in ožilja, zato je ključnega pomena to, da ga imamo pod nadzorom.

In zakaj je povišan holesterol v krvi nevaren? Holesterol je maščoba, ki se s krvjo ne meša, to pomeni, da v njej potuje v delcih. To delci pa se lahko pričnejo odlagati na stenah žil, kar se imenuje ateroskleroza. To se dogaja predvsem v velikih žilah. Stene teh žil niso več gladke, s časom postajajo čedalje bolj ozke. Posledica tega je, da se zmanjša dotok krvi v organe in druga tkiva. Nevarno je tudi to, da žila poči ali pa se popolnoma zamaši. Pri tem pa lahko nastanejo krvni strdki, ki so smrtno nevarni. Posredno torej povišan holesterol povzroča: angino pektoris, srčni infarkt, možgansko kap, periferno arterijsko bolezen nog in celo gangreno.

Obstajajo različni dejavniki, ki vplivajo na to, da se holesterol v krvi povečuje. S tem je povezan tudi povišan krvni tlak, zelo močan faktor pa je tudi dednost. Tisti, ki imajo v družini sorodnike, ki imajo povišan holesterol, morajo redno spremljati ravni v krvi. Rizični faktor je tudi kajenje. Zdravniki povišan holesterol povezujejo z življenjskim slogom. Ljudje, ki imajo slabe prehranske navade, niso dovolj telesno aktivni in imajo prekomerno telesno težo, so močno izpostavljeni tveganju, da se jim holesterol v krvi močno poviša. Zato je eden izmed najboljših nasvetov ta, da čim prej uvedete v svoje življenje zdrav odnos do hrane in gibanja. Ne pozabite pa tudi na to, da je povišan holesterol lahko tudi posledica stresa, zato si vzemite dovolj časa za sprostitev in spanec.

http://fidimed.si/