Čarobni Tibet

Tibet je področje v Aziji, ki spada pod Kitajsko državo, vendar pa ima poseben politični status. Zato pravimo temu področju tudi Avtonomna regija Tibet. Dobesedno pomeni ime Tibet: zakladnica naravnega bogastva na vzhodu. Tibet je gorata pokrajina, ki predstavlja pravi naravni biser že tako bogate naravne dediščine v Aziji.

Tibet meji na Himalajsko hribovje, ki je ena izmed največjih atrakcij te pokrajine. Gre za najvišje ležeče točke na zemlji, ki predstavljajo izziv najboljšim alpinistom svetovnega kova. Geografsko gledano se Tibet nahaja na nadmorski višini 4500 metrov. Zagotovo ste že slišali izraz za to področje streha sveta, saj tako imenujejo Tibet zato, ker se nahaja na tako visoki nadmorski višini.

Tibet je na tako visoki nadmorski višini precej puščavski. Največja puščava se imenuje Chang Tang, ki dobesedno pomeni Severna ravnina. Razlog za tako puščavniško pokrajino je prav gorovje Himalaje. To je tako visoko, da preprečuje prihod oblakov, ki prinašajo padavine. Tako da neposredno okrog tega hribovja pade relativno malo padavin, kar precej izsušuje pokrajino.

Tibet se razteza na površini 2,5 milijona kvadratnih kilometrov. Razdeljen je na tri geografske pokrajine in sicer Amdo, Kham in U-Tsang. Tibet ima bogato kulturno zgodovino, ki sega v čas pred 7. stoletjem, vendar pa je obdobje pred tem stoletjem precej malo raziskano, ker ni dostopnih zanesljivih zgodovinskih virov. Po tem obdobju pa viri kažejo na to, da je bil do 10. stoletja mogočna kraljevina. Napetosti med Tibetom in Kitajsko segajo že stoletja nazaj in že v 11. stoletju so spore zgladili tako, da so se dinastije pomirile s poroke njihovih dveh najvišjih predstavnikov. Burno zgodovino je seveda čutiti še danes. Vsekakor pa je Tibet posebna čarobna pokrajina, ki jo obiščejo ljudje, ki želijo s seboj prinesti posebno izkušnjo mističnega ljudstva. Poleg kulturnih in naravnih znamenitosti je Tibet znan tudi po religioznosti in posebnim duhovnim mirom, ki preveva domačine.

Več informacij tukaj