V sodelovanju s kožo

Čedalje več ljudi je zelo občutljivih za razne sestavine v kremah, kar se lahko pokaže tudi v obliki alergij. Vsekakor je bolje preprečiti kot zdraviti. Takoj moramo nehati uporabljati izdelke, ki dražijo kožo, in izberimo tiste, ki jih neodvisni testi uvrščajo v skupino varne kozmetike. Izrazi, kot so naravno ali do kože prijazno, naj nas nikar ne premamijo, ker niso zagotovilo. Varni kozmetični izdelki morajo imeti na etiketah navedene neodvisne certifikate: bdih, bio, demeter ali eko. Gre za kakovostne izdelke, izdelane iz naravnih sestavin, ki ne vsebujejo zdravju škodljivih kemičnih snovi.
Medicinsko gledano je alergija preobčutljivostna reakcija na telesu tuje snovi oziroma dražila, ki jih imenujemo alergeni. Ko pride telo v stik z alergenom, se začno proizvajati protitelesa, ki branijo organizem pred temi snovmi. Vezava alergenov nanje sprošča celične snovi, ki povzročijo močno vnetno reakcijo v okolici. Vselej velja preprosto pravilo: samo z izogibanjem alergenom lahko preprečimo alergijsko reakcijo.
Fotoalergični dermatitis
Kadar se alergija na koži pojavi ob stiku z določenimi snovmi, sledi pa izpostavljenost sončni svetlobi, govorimo o fotoalergičnem dermatitisu. Med snovmi, ki lahko povzročajo takšno reakcijo, so sredstva za sončenje, losjoni po britju, depilacijske snovi, dezodoranti, parfumi.
Pomembno je, da se jim izogibamo. Za zaščito pred soncem izberemo nemastna sredstva, najbolje v obliki gela. Simptome dermatitisa običajno odpravijo kortikosteroidne kreme in mazila, za kar je potreben obisk pri zdravniku, antihistaminiki pa odpravijo le srbenje, na druge simptome pa nimajo večjega vpliva.
Naravna kozmetika
Naravna kozmetika dobro nahrani kožo in jo spodbuja, da sama proizvaja svoje učinkovine. Kreme tako nekako sodelujejo s kožo in ne povzročajo alergij. Naravni princip zlasti ponoči odsvetuje težke nočne kreme, saj se med spanjem obnavlja, čisti in uravnava. Koža mora delati, naravna kozmetika pa jo pri tem le podpira z modrostjo rastlin, ki jih vsebuje. Kutina, denimo, je mojstrica zadrževanja vlage, ognjič in šentjanževka uspešno celita rane, aloja pa obnavlja tudi najgloblje plasti kože. Nenasičena olja so naravni antioksidanti, ki varujejo celice pred prostimi radikali. Vrtnica, na primer, pomirja, razkužuje in neguje. Za eterična olja je dokazano, da delujejo tudi na druge ravni telesa, ki jih kemične snovi in umetne vonjave nikoli ne dosežejo. Naravna eterična olja citrusov poživljajo, olje iz sivke pa odpravlja tesnobo in žalost.