Nespečnost lahko resno ogrozi zdravstveno stanje

Nespečnost je blaga ali pa huda motnja spanja. Nekatere muči nespečnost le v prvi fazi počitka, kar pomeni, da ne morejo zaspati ali pa potrebujejo za to zelo dolgo časa. Druge pa nespečnost muči predvsem tako, da se čez noč velikokrat zbujajo in nato spet zaspijo. Hujša oblika pa lahko človeka celo prebudi in mu ne dovoli več zaspati. Tiste posameznike, ki muči nespečnost tako, da potrebujejo veliko časa, da lahko zaspijo, nato pa imajo še dodatni problem z vzdrževanjem spanja.

Nespečnost je lahko posledica številnih dejavnikov. Vendar pa preden pričnemo zbujati vik in krik okrog tega problem, je dobro, da nekaj časa počakamo. Nespečnost je lahko tudi le prehodna. Za takšno nespečnostjo trpi veliko ljudi, vendar običajno nima nekega resnega ozadja, ki bi ga bilo potrebno nadzorovati in odpraviti. Lahko je posledica, ki jo povzroča stresno življenje. Nespečnost, ki je posledica nekoliko bolj stresnega življenja, se slej ko prej odpravi sama. Zadostuje že to, da se oseba, ki jo nespečnost muči, nekoliko pomiri in težava gre sama od sebe proč, prav tako kot je tudi prišla.

Kadar nespečnost vztraja daljše obdobje govorimo tudi o akutni obliki nespečnosti. Takšna hujša oblika pa prinaša številne dodatne težave, saj se človek ne more spočiti. Kvaliteten spanec je ključ do zdravega življenja in vse daljše motnje lahko precej ogrozijo splošno počutje človeka.

Nespečnost je mnogokrat vzrok za hude glavobole, ki jih ne prežene nobeno zdravilo. Tako možgani kot drugi deli telesa potrebujejo kvaliteten spanec. Med spancem se telo regenerira in nabere nove moči, ki jih potrebuje človek, da lahko normalno funkcionira. Nespečnost pa to preprečuje. Stresno življenje in nespečnost sta mnogokrat vzroka, ki človeka pahneta v pregorelost. To je stanje hude utrujenosti, ki jo spremlja tesnoba in blaga depresija in apatičen odnos do življenja. Zato je nespečnost potrebno jemati resno in narediti vse, da se je človek odreši.

Preberite več