Pohodništvo in varnost

Pohodništvo je pri nas ena izmed najbolj razširjenih aktivnosti. Eden izmed poglavitnih razlogov za to je dejstvo, da imamo v Sloveniji prelepo gorato krajino, številne planinske zveze pa skrbijo, da imamo po njej speljane urejene pohodniške poti. Tako kot vsaka aktivnost se tudi pohodništvo deli na bolj in manj zahtevno. Poti so lahko zelo enostavno prehodne, zaradi česar so primerne za lažje sprehode, družinska pohajanja z manjšimi otroci in za druge priložnosti. Pohodništvo pa je lahko tudi izjemno zahtevno, če si izberemo kakšno težko dostopno gorsko destinacijo. Vendar pa vedno, ko se odpravljate v hribe, pa ne glede na to, kako težavna bo pot, poskrbite, da imate s seboj vso potrebno opremo, saj se v nasprotnem primeru pohodništvo lahko spreobrne v pravo nočno moro. Razmere v hribih in še zlasti v gorah z višjo nadmorsko višino, se lahko vremenske razmere spremenijo iz minute v minuto. Če je prej še sijalo prijetno sonce in ste v kratkih rokavih stopali navkreber, lahko v naslednjem trenutku sonce prekrije deževni oblak in temperatura pade za 15 stopinj Celzija.

Za varno pohodništvo je najbolj pomemben kos opreme primerna obutev. V hribe ne hodite, če nimate kvalitetnih čevljev za pohodništvo. Za rekreativne obiskovalce gora je dovolj en par čevljev. Tisti bolj zahtevni, ki se velikokrat odpravljajo na težke ture, pa imajo tudi po več različnih parov, saj vsaka podlaga zahteva svojega. Če predvidevate, da bo na poti veliko melišč, potrebujete drugačen tip podplata kot v primeru, da predvidevate večinoma hojo po gladkih skalah.

Če se prvič odpravljate v visokogorje, potem je najbolj modro, da najamete gorskega vodnika. V njegovem spremstvu je pohodništvo veliko bolj varno, kot če si ga pripravite sami, saj izkušeni gorski vodniki poznajo razmere in se znajo pravilno odločati v primeru, ko se zgodi kaj nepredvidljivega. Za varno pohodništvo so namreč najbolj pomembne izkušnje.

Več na spletni strani.

pohodniški čevlji