Kako so sestavljene žaluzije

zaluzije_12Pri nas so žaluzije tip senčila, ki je med najbolj razširjenimi in priljubljenimi. Ker gre za izjemno obstojen tip senčila, se žaluzije uporabljajo tako na stanovanjskih poslopjih kot na poslovnih poslopjih, skladiščih, javnih ustanovah in drugod. Žaluzije so poseben tip senčila, ki je glede na izvedbo tako zunanji kot notranji, možna pa je tudi vmesna različica, ko se žaluzije namestijo med stekla enega okna.

Žaluzije so narejene iz povsem vodoravnih lamel. Kako velike lamele izbrati je vprašanje, na katerega odgovorimo, če pogledamo koliko je okno visoko in široko. Bolj kot je okno visoko in široko, debelejše bodo lamele in nasprotno. Večja okna na kakšni industrijski stavbi imajo lahko tudi do 8 centimetra široke lamele, manjša hišna okenca pa le slaba 2 centimetra.

Lamele so tisti del žaluzije, ki se prilagaja. S preprostim sistemom se lamela vrti okrog vodoravne osi, pri čemer lahko uporabnik regulira svetlobo v prostoru. Posebnost, ki jo imajo žaluzije, je prav v tem, da je to edino senčilo, ki omogoča popolno prilagajanje svetlosti oziroma temnosti prostora z naravno svetlobo. Uporabnik sam določa, kolikšen naklon bodo imele lamele, s tem pa se spreminja količina svetlobe, ki lahko vstopi v prostor.

Žaluzije, ki so nameščene znotraj prostora imajo to slabost, da kaseta za spravljanje zasede nekaj prostora na stropu oziroma steni nad oknom. Vendar pa to ni velik problem zlasti v prostorih, ki so večji, kajti v njih se dodaten element hitro izgubi. Kaseta, v katero se zložijo žaluzije ni velika, tako da je praktično neopazna, še zlasti če je iste barve kot sta stena in strop.